Zapraszamy po kilka inspiracji na świąteczne zabawy sensoryczne! Dziękujemy czytelnikom naszego bloga, którzy podzielili się na Facebooku swoimi pomysłami na to, jak pobudzić zmysły przedszkolaków przed świętami :)
ŚWIĄTECZNE OZDOBY Z DARÓW NATURY
Wykonywanie takich ozdób wspaniale pobudza zmysł dotyku, węchu i wzroku.
- Zawieszki - serduszka - powstały z owinięcia sznurkiem serduszek wyciętych z tektury.
- Orzechowe mini wianuszki - aby dzieciom było łatwiej zachować kształt koła, jako foremki wykorzystaliśmy zakrętki po ciastolinie. Trzeba tylko pamiętać, aby wyjąć wianuszki na tyle szybko, żeby nie przykleiły się do zakrętki.
- Świąteczny łańcuch z piórek i orzechów włoskich.
Magdalena Wójcik-Dorosz
ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI
Najprzyjemniejsza rzecz czyli pieczenie i zdobienie pierników! Wspólnie spędzony czas, doznania zmysłowe gwarantowane i dużo radości! Sprawdzony przepis:
Składniki:
- 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- około 300 g miodu (sztuczny lub prawdziwy, ze sztucznym pierniki szybciej staną się miękkie)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 120 g masła (miękkie - w temperaturze pokojowej)
- 1 jajko
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- przyprawa do piernika
- 2 łyżeczki kakao
Wykonanie:
Miód podgrzewamy w rondelku, a następnie mieszamy z pozostałymi składnikami w dużej misce. Ciasto wyrabiamy, aż będzie jednolite. Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3 mm (można zrobić grubsze, wtedy pierniki będą bardziej miękkie po upieczeniu) i wycinamy pierniczki. Pieczemy około 8-10 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu dekorujemy w dowolny sposób. Upieczone pierniki są dosyć twarde, miękną po jakimś czasie. Najlepiej przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego! :)
Anna Zawistowska
ŚWIĄTECZNE ZABAWY SENSORYCZNE
- Choinka do zjedzenia - prosta zabawa w ubieranie choinki, a przy tym poznawanie smaków i zapachów. Dotyk też angażujemy! Choinkę można stworzyć z czegoś zielonego, np. szpinak, sałata, a ozdobami będą przeróżne warzywa. U nas był to ogórek, kukurydza, papryka i pomidor. Gwiazda i pień zrobione z makaronu. Wspaniała zabawa sensoryczna, która pozwala dzieciom poznawać nowe smaki.
- Świąteczna ciastolina - szybki przepis na świetną masę. Przepięknie pachnie, błyszczy i jest mięciutka!
Przepis:
- szklanka mąki
- pół szklanki soli
- łyżka kwasku cytrynowego
- szklanka wrzącej wody
- łyżka oleju
- przyprawa do piernika
- brokat
Suche składniki mieszamy, dolewamy olej i gorącą wodę. Mieszamy łyżką, a kiedy trochę przestygnie, to ugniatamy ręką. W zamkniętym pojemniku można ją przechować około 2 tygodnie. Zapraszamy do super zabawy!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz