Zabawy stymulujące zmysły to zawsze dobry pomysł :) Dzięki wykorzystaniu prostych produktów możemy rozwijać zdolności, umiejętności i sprawność manualną przedszkolaka. Poniżej przedstawiam kilka przepisów na ciekawy masy plastyczne, które pobudzą wszystkie zmysły :)
Do wykonania masy potrzebne będą: szklanka kleju wikol, szklanka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oliwki dla dzieci.
Sposób wykonania: Do dużej miski wsypujemy mąkę ziemniaczaną, wlewamy klej wikol, dodajemy dwie łyżki soku z cytryny oraz dwie łyżki oliwki. Teraz wszystko razem mieszamy łyżką. Gdy ciasto zacznie się razem łączyć zagniatamy je dłońmi.
CIASTOLINA PIERNIKOWA
Do wykonania masy potrzebne będą: 4 szklanki mąki, 2 szklanki soli, 4 łyżki oleju lub oliwy, 2 łyżki kakao, 2 łyżki kwasku cytrynowego, przyprawa do pierników, wrząca woda – tyle, ile mąki.
Sposób wykonania: Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i zagnieść, gdy woda trochę przestygnie. Ciastolina jest przyjemna w dotyku, fajnie się ugniata.
PYSZNA PIANKOLINA
Do wykonania masy potrzebne będą: fix do bitej śmietany, 1 szklanka wody/mleka, barwnik spożywczy lub naturalny.
Sposób wykonania: Wszystkie składniki ubijamy na puszystą masę. Masa nie tylko pachnie i jest przyjemna w dotyku, ale i bardzo dzieciom smakuje.
MASA WITRAŻOWA
Do wykonania masy potrzebne będą: 25 g żelków, 1 łyżka wody, barwniki spożywcze.
Sposób wykonania: Żelki wrzucamy do garnka, dodajemy wodę i rozpuszczamy ciągle mieszając. Przelewamy masę do miseczek i dodajemy barwniki spożywcze według uznania. Gotowymi farbkami malujemy za pomocą paluszków lub pędzelka.
BIAŁY PUCH
Do wykonania masy potrzebne będą: 6 kostek białej czekolady, 3 pianki Marshmallow, 3 łyżeczki wody, 3 łyżeczki oleju, cukier puder.
Sposób wykonania: Wszystkie powyższe składniki umieszczamy w szklanej miseczce i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy całość aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy po łyżce cukru pudru, cały czas mieszając, do momentu uzyskania konsystencji plasteliny.
Życzę Wam dobrej zabawy!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz