Zabawy stymulujące zmysły to zawsze dobry pomysł :) Dzięki wykorzystaniu prostych produktów możemy rozwijać zdolności, umiejętności i sprawność manualną przedszkolaka. Poniżej przedstawiam kilka przepisów na ciekawy masy plastyczne, które pobudzą wszystkie zmysły :)
Do wykonania masy potrzebne będą: szklanka kleju wikol, szklanka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oliwki dla dzieci.
Sposób wykonania: Do dużej miski wsypujemy mąkę ziemniaczaną, wlewamy klej wikol, dodajemy dwie łyżki soku z cytryny oraz dwie łyżki oliwki. Teraz wszystko razem mieszamy łyżką. Gdy ciasto zacznie się razem łączyć zagniatamy je dłońmi.
CIASTOLINA PIERNIKOWA
Do wykonania masy potrzebne będą: 4 szklanki mąki, 2 szklanki soli, 4 łyżki oleju lub oliwy, 2 łyżki kakao, 2 łyżki kwasku cytrynowego, przyprawa do pierników, wrząca woda – tyle, ile mąki.
Sposób wykonania: Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i zagnieść, gdy woda trochę przestygnie. Ciastolina jest przyjemna w dotyku, fajnie się ugniata.
PYSZNA PIANKOLINA
Do wykonania masy potrzebne będą: fix do bitej śmietany, 1 szklanka wody/mleka, barwnik spożywczy lub naturalny.
Sposób wykonania: Wszystkie składniki ubijamy na puszystą masę. Masa nie tylko pachnie i jest przyjemna w dotyku, ale i bardzo dzieciom smakuje.
MASA WITRAŻOWA
Do wykonania masy potrzebne będą: 25 g żelków, 1 łyżka wody, barwniki spożywcze.
Sposób wykonania: Żelki wrzucamy do garnka, dodajemy wodę i rozpuszczamy ciągle mieszając. Przelewamy masę do miseczek i dodajemy barwniki spożywcze według uznania. Gotowymi farbkami malujemy za pomocą paluszków lub pędzelka.
BIAŁY PUCH
Do wykonania masy potrzebne będą: 6 kostek białej czekolady, 3 pianki Marshmallow, 3 łyżeczki wody, 3 łyżeczki oleju, cukier puder.
Sposób wykonania: Wszystkie powyższe składniki umieszczamy w szklanej miseczce i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy całość aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy po łyżce cukru pudru, cały czas mieszając, do momentu uzyskania konsystencji plasteliny.
Życzę Wam dobrej zabawy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz